Pertanian Mapan: Cabaran Dan Strategi Pembangunan Dalam Sektor Pertanian Di Negeri Perlis

Salam keamanan untuk semua.. Pagi Isnin yang agak mandom ini memang sesuai untuk kita “gerakkan” otak supaya ianya sentiasa cerdas dan aktif.. Satu kajian menarik oleh sepasukan pengkaji dari Bahagian Geografi, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, USM Pulau Pinang untuk dikongsi bersama buat santapan minda kita hari ini..

ABSTRAK

Sektor pertanian merupakan penyumbang utama dalam ekonomi Negeri Perlis. Sebahagian besar penduduknya terlibat dengan aktiviti pertanian. terutamanya penanaman padi sebagai sumber utama ekonomi mereka. Perkembangan ekonomi dalam sektor pertanian kurang memberangsangkan dan ini telah menjadikan satu cabaran kepada Kerajaan Negeri Perlis dan juga Kerajaan Persekutuan untuk mengekal dan menambahbaikan sektor ini agar ianya terus berkembang maju selaras dengan sektor-sektor perindustrian, perkhidmatan. perlancongan, dan pendidikan. Masalah kemiskinan. kekurangan modal, serangan musuh perosak dan penyakit tanaman, kurang menggunakan teknologi pertanian moden, tanah terbiar dan pengeluaran yang rendah masih merupakan masalah lama yang belum dapat diatasi sebingga sekarang. Masalah ini perlu dibendung dan diatasi kerana migrasi penduduk yang berumur 20 hingga 34 tahun adalah begitu ketara dan proses ini boleh melumpuhkan aktiviti sektor pertanian di negeri PerIis. Strategi pembangunan pertanian yang bersepadu dan lebih dinamik perlu digubalkan oleh pihak-pihak berkaitan supaya penggunaan sumber tanah menjadi lebih efesien, menguntungkan dan menarik pihak petani dan swasta untuk terus menjadikan sektor pertanian di Negeri Perlis lebih mapan.

Kajian penuh boleh dimuat-turun di SINI.

Untuk anak watan Perlis, selamat membaca & semoga dapat membangunkan negeri tercinta dengan jayanya. Negeri kita, tanggungjawab kita.. Cherrio..!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s